Viksten: Oppositio järjestää jälleen sirkushuveja kansalle

10.12.2022

Taustaa: Lähetetty Forssan Lehteen 10.12.2022


Oppositio jättää välikysymyksen katuväkivallasta ja jengiytymisestä. Olisi tärkeää erottaa lasten ja nuorten kohtaama sekä tekemä väkivalta jengiytymisestä. Narratiivi molempiin tuntuu kuitenkin olevan sama - kaikki johtuu maahanmuutosta ja ongelma on ratkaistavissa kiristämällä rangaistuksia sekä maahanmuuttopolitiikkaa. On vastuutonta ohjata yhteiskunnallista keskustelua ja näkökulmia ainoastaan maahanmuutosta aiheutuviin ongelmiin, koska tällöin todelliset syyt ilmiöiden taustalla jäävät tunnistamatta ja korjaamatta.

Suomi on EU:n toiseksi väkivaltaisin maa. Lapset ja nuoret kokevat väkivaltaa aikuisten, vertaisten ja instituutioiden taholta. Aikuiset ylläpitävät lisäksi lapsivihamielistä keskustelukulttuuria, jossa lapsista ja nuorista tehdään väkivaltaisia, rikollisia, pahoja, epäonnistuneita, riittämättömiä ja monin tavoin kelpaamattomia tähän yhteiskuntaan. Lapset ja nuoret tarvitsisivat kasvuympäristön, joka on väkivallaton ja turvaa perustarpeet. He tarvitsevat aikuisilta hyväksyntää, läsnäoloa sekä aitoa välittämistä. Yksikin, siis yksikin hyvä kohtaaminen lapsen tai nuoren elämässä voi olla merkityksellinen.

Vuosia on puhuttu siitä, että kasvava eriarvoisuus on suuri turvallisuusuhka. Tulo- ja hyvinvointierojen kasvaminen rapauttaa yhteiskunnan vakautta. Leikkauspolitiikka, joka kohdistuu koulutus- ja nuorisopolitiikkaan, työllistymiseen, sosiaalietuihin tai sosiaali- ja terveydenhuoltoon kasvattavat tätä riskiä. Juuri näistä on aiemmilla hallituskausilla leikattu. Leikkauksia on tehty myös suoraan lapsilta ja nuorilta. Oppositiossa on kannettu huolta myös poliisin määrärahoista sekä resursseista, vaikka huolta ei ollut 2010-2017 välisenä aikana, jolloin poliisien määrä laski säästötoimenpiteiden seurauksena. Vuonna 2017 poliiseille varattiin määrärahoja esimerkiksi noin 110miljoonaa euroa vähemmän kuin viime vuonna. Oppositiolle voisikin todeta, että sitä niittää mitä kylvää.

Samanaikaisesti Kokoomuksen Orpo harmitteli Keskuskauppakamarin puheenjohtajatentissä sitä, että Sipilän kovasta leikkauslinjasta luovuttiin. Orpo haikailee siis kovien leikkausten perään samanaikaisesti, kun yritämme selvitä koronakriisin aiheuttamista vaikutuksista jotka vaikuttivat erityisen negatiivisesti juuri lapsiin ja nuoriin, sodasta Euroopassa, inflaatiosta, energiakriisistä sekä taantuman pelosta. Kokoomushan tosin on jo esittänyt mittavia leikkauksia sosiaaliturvaan, vaikkakaan eivät ole valmiita kertomaan kuin kolmanneksen siitä mitä aikovat leikata. Kevään vaaleissa äänestetään siitä keneltä otetaan ja kenelle annetaan. Oikeistohallituksen harjoittama politiikka lisää eriarvoisuutta, syrjäytymistä, kurjuutta, köyhyyttä, pahoinvointia ja turvattomuutta.

Lapset ja nuoret ovat tämän maan toivo ja tulevaisuus. Heissä ei ole vikaa, vaan meissä aikuisissa ja meidän toiminnassamme. On epäreilua, kohtuutonta, hävytöntä sekä naivia syyllistää lapsia aikuisten aiheuttamista ongelmista. Herätkää aikuiset!

Satu Viksten, sosiaalityöntekijä (VTM)