Viksten: Köyhän perheen lapsi: ”Mun elämästä maksetaan, ruoasta ja asumisesta. Tuntuu että olen iso taakka.”

20.03.2023

Suomessa noin 130 000 lasta (vrt. vuodessa syntyy alle 50 000 lasta) elää köyhyydessä ja hintojen nousu kasvattaa tätä määrää noin 3%:lla. Näistä lapsista noin 40% ei koe kuuluvansa mihinkään ja kokee hyvinvointinsa huonoksi. Köyhyys syrjäyttää, periytyy ja se on aiempaa syvempää. Köyhissä perheissä elävät lapset kuvaavat arkea selviytymistaisteluksi: "Tekisi mieli joskus kadota tai luovuttaa kokonaan, koska tuntuu, että se auttaisi muita pärjäämään paremmin…"

Köyhyyteen liittyy eriarvoisuuden ja syrjäytymisen kokemukset. Köyhä lapsi tulee ulossuljetuksi sosiaalisista suhteista ja liki 70% joutuu kiusatuksi. Monelle arkiset kokemukset kuten kasvikset, hedelmät, lääkkeiden hankinta, lauantain karkkipäivä, elokuvissa käynti, kesällä jäätelön ostaminen, pizza perjantai, harrastuksiin osallistuminen saati sitten lomailu laivalla, kylpylässä, laskettelemassa tai ulkomailla ovat saavuttamattomia asioita. Maksullisiin tapahtumiin ei voi osallistua tai kaverisynttäreille ei voida mennä, koska ei ole vara ostaa lahjaa.

Monella on ajatus, että Suomessa ei ole enää köyhiä. Yhteiskuntamme on taitava piilottamaan ikäviä asioita eivätkä ne ole mediaseksikkäitä. Media ja keskustelukulttuuri pitävät yllä mielikuvaa, jossa vähävaraisuus tai köyhyys on yksilöstä itsestään kiinni. Oikeisto manaa, että työn tekemisen on oltava kannattavampaa kuin kotona olemisen. Suomi on saanut useita moitteita riittämättömästä sosiaaliturvasta. Kysynkin onko tällöin kyse liian anteliaasta sosiaaliturvasta jota tulee leikata vai liian pienestä palkasta jota tulisi nostaa? Miksei oikeisto vaadi, että jättituloksia tekevät yritykset maksaisivat palkkaa, jolla ihmiset voisivat tulla toimeen? Miksi oikeisto ei vaadi, että veronkierron ja aggressiivisen verosuunnitellun on loputtava? Sen sijaan esimerkiksi kokoomus on esittänyt, että palkoista ja työajoista tulisi voida sopia vielä nykyisiä työehtosopimuksia heikommin.

Pienituloiset lapset joutuvat vertaissuhteissaan kiusatuksi, samoin tapahtuu poliittisissa päätöksissä. Kokoomuksen esittämät 6 miljardin tai perussuomalaisten esittämät 6,4-12,8 miljardin leikkaukset osuvat eniten juuri pienituloisiin ja palveluita tarvitseviin. Selvennyksenä vielä, että 6 miljardia ei saada kasaan Ylestä, kehitysavusta, maahanmuutosta, hallinnosta tai tehostamisesta. Leikkauskiimassa unohdetaan, että sosiaaliturvasta leikkaaminen vaikuttaa suoraan myös lapsiin. Köyhyysriski on suurempi yhden vanhemman perheissä sekä työttömyydestä tai sairauksista kärsivissä perheissä. Kukaan ei halua olla köyhä. Köyhyyteen liittyy jatkuvat häpeän, syyllisyyden ja ulkopuolisuuden tunteet. Meistä jokainen on joskus elämänsä aikana kokenut näitä tunteita. Ne ovat voimakkaita, lamaannuttavia ja jättävät jäljen. Köyhä elää jatkuvasti näiden tunteiden kanssa. Keskustelukulttuuri, jossa köyhät on kelpaamattomia, loisia ja muiden varoilla eläviä vaikeuttaa entisestään avun hakemista sekä vastaanottamista. Lisäksi se vahvistaa ulkopuolisuuden ja syrjäytymisen kokemuksia sekä voimistaa luokkaeroja ja lisää yhteiskunnan turvattomuutta.

Tottahan toki on helpompi leikata siltä mielikuvien loiselta, kuin lapselta, jolle banaanikin on ylellisyystuote.