Vasemmistoliiton vappupuhe 2022

01.05.2022

Puhe pidetty Forssan kauppatorilla 1.5.2022

Hyvät ystävät ja Toverit

Kahteen vuoteen ei ole Forssan Torilla Vappupuheita pidetty ja onkin huomattava kunnia olla täällä ensimmäisten joukossa puhumassa.

Koronan takia jouduttiin perumaan lukemattomia kokoontumisia ja tapahtumia. Vappujuhlat ovat niistä pienimpiä ja mitättömämpiä asioita sen rinnalla, että tuhansien ihmisten toimeentulo on ollut tapahtumien varassa. Heiltä korona vei mahdollisuuden tehdä työtään käytännössä tyystin.

Pandemian vaikutuksilta eivät välttyneet hekään, joiden mahdollisuus työn tekemiseen ei kadonnut kokonaan. Monien työnkuva muuttui ja ihmiskontaktit hävisivät. Vasta kun aloimme tottua tähän uuteen normaaliin ja tilanne alkoi palautua edes varjoksi aimmasta, Venäjän laajasti tuomitut toimet Ukrainassa muuttivat maailmaa entisestään, yhtälailla peruuttamattomasti.

Hyvät ystävät ja toverit!

Elämme nyt hyvin toisenlaisessa maailmassa, kuin vielä vielä pari vuotta sitten. Nämä mullistavat asiat ovat vieneet katseemme toisaalle asioista, jotka maamme työmarkkinoilla on tapahtumassa. Paperiliiton 112 päivää kestänyt lakko päättyi vihdoin 22.4.2022. Pitkä työtaistelu oli seurausta siitä, että työnantajaosapuoli ei tahtonut sopia enää tavalla, jolla Suomessa on tavattu nämä asiat sopia. Eikä se ole ollut ainoa lajissaan.

Enemmän huomiota on sentään saanut hoitoalan työtaistelu, monen ollessa huolissaan saadakko hoitoa, jos sitä tarvitsee. On helppo vaatia, mutta kokonaan toinen asia toteuttaa.

Korona on jättänyt jälkeensä mittavan hoitovelan jo ennestään valtavan hoitovelan päälle. Työtä on niin valtavasti, ettei sen määrää ole edes vielä ymmärretty puhumattakaan siitä, että sen purkamiseen olisi kunnolla päästy käsiksi. Mielenterveyspalvelut, vanhustenhoito ja lastensuojelu ovat jo kriisin kynnyksellä, eikä kasvava kaikkialta vyöryvä epävarmuus tuo helpotusta asiaan.

Samaan aikaan hoitajat ovat joutuneet venymään äärimmilleen vuosi toisensa jälkeen. Heidän hätäänsä ei ole kuultu, kun he ovat henkilöstövajeesta, resurssien niukkuudesta ja kasvavasta hoitovelasta huutaneet. Sen sijaan edelliset hallitukset ovat potilasturvallisuuden nimissä tuoneet heille entistä enemmän raportointiin ja muuhun liittyviä työtehtäviä, jotka ovat vieneet aikaa pois ydintyöltä. Säästöjen nimissä henkilöstömäärää on vähennetty ja monessa paikassa ympäri Suomea on hoitajan tehtäväksi tullut myös pestä vaatteet ja lämmittää ruoat. Kiky-sopimus leikkasi hoitoalankin kesälomarahoja ja palkkaa. Nyt samat tahot lupaavat laittaa asiat kuntoon, mikäli pääsevät valtaan.

Hoitajia on muistettu valaisemalla rakennuksia värivaloin, lähettämällä sähköisesti kiitoskortteja, jotka he voivat tulostaa itselleen ja tarjoamalla banaaneja, mutta ei korjaamalla palkkaa vastaamaan työn vaatimaa vastuuta ja näitä uusia lisätehtäviä. Henkillökunta palaa loppuun, vaihtaa alaa, eikä uusia ihmisiä virtaa alalle. Johtajat ja päättäjät, joiden palkka ja palkkiot sen sijaan paisuvat jatkuvasti, eivät ole kyenneet tai tahtoneet asiaan ratkaisuja tarjoamaan.

Hyvät ystävät ja toverit!

Niin pitkään kun sallimme tällaisen kehityksen hiljaa hyväksyen, niin pitkään kun vuodesta toiseen valitsemme asioista päättämään henkilöitä, jotka puhuvat yhtä ja tekevättoista ja jotka viimekädessä ajattelevat ensisijaisesti omaa etuaan ja etenkin niin pitkään, kun annamme lyödä kateuden kiilaa eri alojen välille, on syy meidän.

Jos odotamme jonkun toisen tekevän maastamme paremman, joudumme kerta toisensa jälkeen karvaasti pettymään. Jos emme pidä toistemme puolta, niin kuka sen sitten tekee?

Me tavalliset ihmiset olemme tämän yhteiskunnan kädet ja jalat. Me olemme se selkäranka, jota ilman ei ole yhteiskuntaa, ei Suomea. Mikä voidaan tehdä yhdelle ryhmälle, voidaan tehdä myös toiselle. Tämän ymmärtäminen on solidaarisuuden ytimessä, jonka olemme unohtaneet keskittyessämme itsekkäästi vain omiin oikeuksiimme ja asemaamme.

Hyvät ystävät ja toverit, hyvät forssalaiset!

Yhdessä me voimme tehdä paljonkin. Kaupunkiimme on valmistumassa uusi iso koulu määräajassa ja määrärahassa. Huolimatta siitä, mitä mieltä siitä tai sen päätösprosessista ollaan, on meidän yhteinen vastuumme saada siitä niin hyvä ympäristö ja oppimispaikka lapsillemme, kuin suinkin mahdollista. Unohtamatta tietenkään muita kouluja. Tämä on mahdollisuus parantaa tilannetta kaikissa yksiköissä.

Varsin pian aukeaa myös uusi museo, Kuosikeskus, josta suotakoon tulla paikka, jossa Finlaysonilla työuransa tehneet ikääntyneet ihmiset voivat palata edes hetkeksi niihin kultaisiin, menneen maailman aikoihin kun Forssaa rakennettiin, jossa tutustuta osaan historiaamme ja jonka avulla voimme esitellä valtavan rikkaasta kulttuuriperinnöstämme yhtä säiettä kaikille muille.

Forssalaiset!

Olkaamme ylpeitä laajasta yritystemme kirjosta, joista löytyy huippuosaamista millaisesta monessa muussa paikassa voidaan vain uneksia. Arvostakaamme kaupungin lukuisia värikkäitä persoonia, joiden kokemukset ja saavutukset ovat vertaansa vailla. Jättäkäämme pikkumaiset erimielisyytemme sivummalle ja pyrkikäämme ennemmin näkemään metsä puilta - Forssa sellaisena kuin se on vikoineen ja voimakkuuksineen. Tehkäämme yhdessä töitä, jotta vikoja olisi vähemmän ja vahvuuksia entistä enemmän. Seiskäämme sen takana, että työ ei tuhoa ihmistä ja että sen tekeminen kannattaa!

Hyvät ystävät ja toverit!

Olkaamme yhtenäisiä. Tutkekaamme toisiamme. Ja täällä, Kanta-Hämeen sydänmailla, olkaamme myös ylpeitä forssalaisuudestamme. Ei rikastuta toisten rahoilla vaan itse tekemällä!

Forssan Vasemmistoliitto kiittää ja toivottaa voimaannuttavaa vappupäivän jatkoa. Ladatkaa akkunne, sillä huomenna arki koittaa jälleen.

Manu Mäkinen, Forssan Vasemmistoliitto ry. puheenjohtaja