Mäkinen: Aluevaaleista ja Forssan päätöksenteosta
Taustaa: Forssan Lehden mielipideosastolla 10.8. Rafael Helsten esitti ajatuksiaan ja laskelmiaan lähestyviin aluevaaleihin liittyen. Hänen kirjoituksensa oli asiallinen ja esittämänsä laskelmat hyvinkin oikeansuuntaiset. Kirjoituksessani täsmennän osaltani asiaa omalla käsitykselläni.
Saman numeron tekstiviestipalstalla nimimerkki "Vastaukset nimellä kiitos!" penää jokseenkin provosoivasti taannoisen Vorssa-areenan panelisteilta miksi yhtä lukuunottamatta he eivät ole huolissaan kasvavista luokkakoista. Asia liittyy Tasloilan koulun sulkemishankkeeseen, jota ei yksikään panelisti ilmoittanut kysyttäessä toivovan. Koska satuin olemaan yksi näistä panelisteista, tarjosin vastatauksen siitä, mikä nähdäkseni on ongelman yhdin - omalla nimelläni.
Vastaus Rafael Helstenille sekä nimimerkille "Vastaukset nimellä kiitos!"
Helsten esitti hyvän laskelman, kuinka paikat aluevaaleissa todennäköisesti jaetaan kuntien kesken (FL10.8). Näin se kutakuinkin menee. Seutukunnan yhteinen paikkamäärä ei kasva, ellei äänestysprosenttia täällä saataisi hivutettua selvästi isoja kuntia suuremmaksi ja asettumalla yhdessä harvemman ehdokkaan tueksi.
Valitettavasti yhteistyötä tärkeämpää on kampittaa muita pääsemästä valtaan ja ajaa omaa etuaan. Yhteistä näkemystä ei Forssasta löydy riittävästi ja seudullinen yhteistyö takkuaa jatkuvasti.
Nyt esimerkiksi keskustelu siitä, josko Tammelan "annettaisi" toimia seutukirjaston isäntäkuntana toivoen, että se samalla lämmittäisi seudullista yhteistyötä on aika turhaa, kun samalla uuteen kouluumme ollaan valmiit ottamaan vain forssalaiset erityislapset. Tölön koulussa homma toimi hyvin muiden kuntien maksaessa kernaasti syntyvät kustannukset, mutta Monitoimitalon myötä saavat ympäristökunnat hoitaa lapsensa itse.
Voimme olla tyytyväisiä, jos saamme edes ne kuusi paikkaa. Minkäänlaista seutukunnallista yhteistä rintamaa alueen hyväksi on turha odottaa. Toiset forssalaiset päättäjät ovat ajaneet päätösvaltaa Hämeenlinnaan jo vuosia. Aluevaltuustossa se käy vielä helpommin.
Tämän sielunmaiseman valossa vastaan toisena panelistina myös nimimerkille "Vastatakaa omalla nimellä!". En tietenkään halua opetuksen ryhmäkokojen kasvavan ja henkilökuntaa vähennettävän. Talsoilan kohtalolla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä asian kanssa, koska vuosi toisensa jälkeen toimialalta edellytetään säästöjä.
Kaupungin taloutta rasittaa mm. 1) palveluiden ulkoistaminen ja palvelusetelien lisääminen, joilla saadaan kirjanpitoon nopeita säästöjä, mutta hyvin nopeasti tulevat kalliimmaksi, kuin palveluiden tuottaminen itse. 2) Korjausvelan laiminlyöminen, jonka johdosta tilojen käyttöikä on jatkuvasti lyhyempi ja uusia rakennetaan aina vain aikaisemmin. 3) Hankkeiden alibudjetointi, jotta ne menisivät valtuustossa läpi, mutta joiden todelliset kustannukset ylittävät arviot merkittävästi. 4) Poukkoileva ja päämäärätiedoton päätöksenteko. Nyt visioidaan jo uutta asuntoaluetta, jonka pelkkään suunnitteluun ollaan valmiita käyttämään satoja tuhansia. Rakennetut tyhjät tontit kasvavat umpeen. Ne eivät kiinnosta, koska palvelut on keskitetty muualle. Samoin kirjasto halutaan hienontaa isolla rahalla, jotta sinne saisi uusia käyttäjiä, välittämättä lainkaan sitä nykyään käyttävien toiveista. Ja niin vain uusi museokin voitiin perustaa sadoilla tuhansilla vain koska se sopii itse kehitettyyn brändiin. Kohta puhutaan varmasti vanhan museon lopettamisesta tai museoiden yhdistämisestä talouteen vedoten.
Lapset, nuoret ja vanhukset saavat tyytyä säästöihin. Mikäli tätä kurssia ei käännetä, varsin pian ryhmäkoot kasvavat Monitoimitalossa ja henkilökuntaa vähennetään tapahtui Talsoilan koululle mitä hyvänsä, sillä sulkemisesta saatu säästö on nopeasti hävitetty.