Mäkinen: Sitä nyrkillä silmäänkö?

17.03.2021

Kirjoitus on lähetetty Forssan Lehden mielipidepalstalle 17.3. Se liittyy kirjoitusaikana jo hetken velloneeseen keskusteluun Korona-nyrkistä, joka sai alkunsa Sanni Grahn-Laasosen kolumnista, jossa hän totesi, että tällainen "nyrkki" olisi pitänyt perustaa jo vuosi sitten. Grahn-Laasosen kirjoitusta on kritisoitu mm. kyseenalaistaen olisiko nyrkki perustuslain mukainen. Sitä on myös puolusteltu lähinnä kritisoiden siihen kohdistettua kritiikkiä. Tässä oma korteni asiaan:


Lieneekö sitten katsottu televisiosta liikaa Nyrkki nimistä sarjaa, kun koronaa varten sellaisen perään huudellaan. Oikeusvaltiossa voisi kuvitella kynnyksen olevan korkeammalla ehdottaa tosissaan nyrkkien perustamista, kun lakia muuttamatta ei millään taholla sellaista mandaattia yksioikoisesti edes ole. Lakia voi tietysti muuttaa. Sitä voi muuttaa niinkin, että koronaa vastaan on jouhevampi taistella ihan nykyisillä toimielimillä. Näin itseasiassa juuri toimitaankin.

Kyse ei lienee siitä, että lakia muutetaan, vaan siitä, että opposition mielestä sitä muutetaan väärin. Opposition tehtävä on esittää kritiikkiä ja tarjota vaihtoehtoja. Sinällään on positiivista, että pientä siirtymää siihen suuntaan on havaittavissa älyvapaasta melskaamisesta, joskin matkaa joidenkin nykyisten hallituspuolueiden oppositiotyöskentelyyn on vielä paljon.

Sipilän hallituksen koulutusleikkauksiin, Kikyihin ja valtion omaisuuden myymiseen Vaken kautta ohi eduskunnan päätösvallan silloinen oppositio suhtautui jyrkän kielteisesti. Se toi esille, että Kikyn vaikutukset voivat olla työllisyyteen jopa negatiiviset, koulutusleikkaukset kasvattavat syrjäytymistä ja ettei valtion tuottavaa omaisuutta pidä myydä pikavoittojen takia. Hallitus viittasi kritiikkiin kintaalla edes vastaamatta siihen kunnolla ja kuinka ollakaan, kävi juuri niin kuin pelättiin. Ei tullut työtä eikä odotettua kasvua, nuorten syrjäytyminen kasvoi ja osa valtion omistamien yritysten osingoista valuu nykyään sijoittajien taskuihin. Tämä nähtiin jo ennen koronaa.

Koronan iskiessä herättiin siihen, että maasta on myyty ja lopetettu monta huoltovarmuuden kannalta tärkeää laitosta, joissa tuottaa mm. kasvomaskeja. Myös huoltovarmuuskeskuksen ylläpito oli laiminlyöty pahasti. Tämän harrastamansa kehityksen tuloksen oikeisto-oppositio yritti kaikin keinoin pistää tuoreen hallituksen syyksi minkä ehti poliittisia epäluottamuslauseita tehtaillessaan.

Kokoomuksella on jännittävä tapa kaivella muiden virheitä tapetille ja omiensa kohdalla vedota, että pitää ennemmin katsoa tulevaan kuin velloa menneessä. Vaalien alla kuitenkin on hyvä katsoa vähän kaikkien jättämiä jälkiä. Tuskinpa päättäjiksi tarvitaan väkeä, jotka kykenemättä myöntää virheitään ovat tuomittuja niitä toistamaan.

Onni on, ettei meillä ole päättäjinä väkeä, joka mielivaltaisia nyrkkejä perustelee ensin koronaa ja ennen pitkää mitä tahansa ongelmaa varten. Puolueensa liturgian sokeasti toistaminen ei muuta mustaa valkoiseksi vaikka kuinka olisi uskoa ja hyviä aikomuksia mukana.

Manu Mäkinen