Riippuu kankaan laadusta

05.01.2022

Muistatko vielä ne sohvat. joita kierävät kauppiaat myivät. Muoviset, ruutukuvioiset olivat värikkäitä ja kankaiset ei väreissä hävinneet nekään. Kaikilla oli samanlaiset kalusteet, ainakin tavallissa huusholleissa. Myivät kuormasta uudet ja vanhat vietiin samaan hintaan pois. Uudelleenhan ne päällystettin ja vähän korjailtiin. Edelliset oli juuri osamaksulla saatu maksettua, kun uudet tuli tilalle. 

Äitini Kaarina mietti, että voisihan uusien hankkimisen sijaan sohvat viedä verhoiltaviksi. Ei se ihan helppoa ollutkaan. Riippuu kankaan laadusta sanoi entinen huonekalukauppias Kaarinalle sohvan päällystyksen hintaa kysyttäessä. Voisiko saada edes jonkinlaista arvioita kysyi Kaarina. No ei voi. Riippuu kankaan laadusta. 

Tuleva uudistus riippuu sekin laadusta. Annetuilla euroilla tulee luoda järjestelmä, joka on paras mahdollinen. Palvelua pitää arvioida ja vaikuttavuutta testata, korjailla ja uudelleen suunnata. Jonkun pitää myös valvoa, että toimitaan oikein. Viimeiset vuodet olemme saaneet lukea ikäviä kertomuksia vanhusten, kehitysvammaisten ja lastensuojen tiimoilta. Valvonta on pettänyt pahasti. 

Ryntäämmekö suinpäin tilanteeseen, jossa sote- ja pelastus maailmasta tietämättömät pääsevät tekemään päätöksiä, joilla on vaikutusta ihmisen elämään, elämänlaatuun ja sen sen ylläpitämiseen. Tulevassa muutoksessa ei voida lähteä siltä pohjalta, että emme tiedä hintaa. Meillä pitää olla arvio, näkemys ja tieto, miten toimitaan oikein. Ilman alan asiantuntemusta sitä ei ole. Nyt ei voida vedota kankaan laatuun. Pitää nähdä sen läpi.