Puhutaanko vähän rahasta?

20.01.2022

Aluevaalien alla on havahduttu tähänkin asiaan eri tahoilla. Kirjoitin asiasta ennen viime kunnallisvaaleja ja aihe sopii tähänkin hetkeen, oikeastaan nythän tämä sopiikin.

Ohjaajan palkka lastensuojelussa on noin 2300/kk eli vuodessa lisineen noin 32 000€. Yhden osaston eli kuuden ohjaajan palkat on helppo kertoa, eli 192 000€. Lisätään siihen, vaikka kerroin 1.5 tulee summaksi 288 000€. Otin tuohon tuollaisen ylimalkaisen kertoimen, koska lisäkuluja työntekijöistä tulee.

Palkkataulukot löytyvät esim Sote sopimuksen tiedoista selaamalla eli aivan julkista tietoa. Lastenkodissa palkat vievät noin puolet toimintaan tarvittavasta rahasta eli siitä voi taas laskea, mitä osaston ylläpito maksaisi, noin sinnepäin.

Yhden lapsen paikka ostopalveluista esim. 350€/vrk maksaa kuussa 10 500€ ja vuodessa 126 000€. Kuuden sijoitetun lapsen kohdalla tämä tekee 756 000€. Eho-paikat maksavat huomattavasti enemmän. Yhden lapsen kolmen kuukauden Eho tekee noin 58 000€, jopa ylikin. Yksityisten laitosten vuorokausihinnat vaihtelevat paljon. Tuo 350€ on sellainen keskivertohinta paikasta. Näitäkin lukuja voi halutessaan haeskella.

Sana systeemisyys lienee tullut ainakin jonkun korviin. Oletko kuullut, että lapsi on osa systeemiään. Siellä on perhe ja kaikki läheiset. Minne loppuu se systeemisyys näiden huipputyyppien kohdalla? Omassa kaupungissa ovat lapsen läheiset, hoitokontaktit, kaverit, harrastukset kaikki se, mitä on tärkeää. Systeemiin tulee särö, kun lapsi lähtee muualle.

Hyvästä saadaan vielä parempi, jos halutaan. Henkilökuntaa kouluttamalla saadaan tiedot ja taidot päivitettyä. Tilaa kaupungista löytyy myös sille pitkäaikaisosastolle. Näin tulisi muutama työpaikka lisää ja rahatkin jäisivät tänne. Niin meillähän ei sitä pitkäaikais osastoa, tai oikeammin asumisyksikköä ole enää.

Olen seurannut pohjanmaalta lähteneen lastensuojeluporukan edesottamuksia. Siinä on muutama kaveri tehnyt hienon kuvion. Pistetään paikkoja pystyyn, tuotto tulee yleensä toisena vuotena, sitten myydään isommalle muutaman vuoden päästä. Sinne lähtevät rahat kunnista.

Tällä porukalla on uusi viritelmä menossa. Vuonna 2020 jäi hyvää jo yli 300 000. Uusi nimi ilmestyi 2019, aika hyvin lähti liikkeelle.Tämä on vain yksi toimija. Näitä on eri nimillä paljon. Bisnes on sama. Se on se raha, joka on maksettu lastensuojelun menojen ylityksillä, pienillä palkoilla, palvelujen supistamisella. Se on se lisäbudjetti, jonka löydät pöytäkirjoista halutessasi.

Niin ja siellä on ne lapset ja perheet, joita tämä koskettaa. Marginaali, josta ei haluttaisi puhua. Nyt puhutaan.