Mäkinen: Junttaus jatkuu

26.03.2022

Talsoilan koulu on jälleen lakkautusuhan alla. Lienee jokin kevään merkki sekin. Sivistys- ja tulevaisuuslautakunta käsitteli asiaa 22.3. pidetyssä kokouksessa ja äänestysten jälkeen enemmistö kannatti Talsoilan lopettamista vuoden 2025 syksyllä.

Kun valtuusto viimeksi asiaa käsitteli, jätettiin päätös tekemättä. Vallitsi jonkinlainen yhteisymmärrys, että kouluverkkoa pitää ensin tarkastella ja suunnitella enemmän kokonaisuutena ja että Akvarelli tulisi saada toimimaan ensin, jotta olisi kokemusta, kuinka hommat siellä hoituvat. Haluttiin lisää sitä tietoa, jonka pohjalta voitaisi harrastaa sitä tiedolla johtamista sen sijaan, että tukeuduttaisi alati muuttuviin laskelmiin, ennusteisiin ja optimistisiin oletuksiin.

Harmi vaan, että se tiedolla johtaminen osoittautuu kerta toisensa jälkeen tarkoittavan sitä, että valikoidaan milloin mikäkin miellyttävä tieto johon tukeutua ja suljetaan silmät muulta. Nyt tehdyt lisäselvitykset eivät juuri lainkaan poikkea aiemmista oletuksista, joiden pohjalta uskotellaan, että Akvarelliin ei liity mitään lastentauteja, koulun kapasiteetti riittää ja kaikki toimii sujuvasti heti alusta lähtien!? Oikealla tiedolla, käyttökokemuksesta puhumattakaan, ei ole sijaa kun johdetaan tiedolla.

Sulkemispäätöstä juntataan väkisin, eikä edes maltti pidättele kiirettä yhtään. Kaupungin talouden kannalta sen väitetään olevan välttämätöntä.

Samaan aikaan kuitenkin mm. TE-toimisto siirretään kaupungin omasta kiinteistöstä yksityiseen vuokrakiinteistöön ja siinä ohessa uusitaan kalusteet ja laitteet noin 200 tuhannella eurolla. Tämä siksi, että työllisyyspalveluiden hoitaminen siirtyy kuntien tehtäviksi ja se vaatii organisaation rakentamista, säätämistä ja yhteistyötä muiden kuntien kanssa.

Forssassa - tavan mukaisesti - kiinnitetään huomiota seiniin, ei sisältöön. Sama toistuu kuin Akvarellissa, jossa rehtorin saati henkilökunnan nimittämisessä ei olla kiirehditty. Silti vakuutellaan kovasti, kuinka koko koulua ja sen toimintaa suunnitellaan yhdessä henkilökunnan kanssa. Niin siis minkä henkilökunnan? Uskoo ken tahtoo, ja aika moni tuntuu uskovan.

Valtuuston kokouksessa nähdään, ketkä valtuutetuista äänestävät sen mukaan, miten kuntavaalien aikaan antoivat ymmärtää.

Manu Mäkinen