Joka päivä, toisinaan vai kerran elämässä?

17.01.2022

Aluevaalien virallinen äänestyspäivä on jo sunnuntaina. Jännittää ihan hirveästi, vaalituloskin, mutta ennen kaikkea se, että miten meidän ihmisten ja meille tärkeiden palveluiden käy.

Tuntuu, että aluevaaleissa mennään TErveys edellä ja SOsiaalipuoli on isosti paitsiossa. Yksi keskeisimmistä kysymyksistä tuntuu olevan terveyskeskusten säilyminen. Ja tietysti ymmärrettävästi näin.

Itse olen kuitenkin toistuvasti ajautunut pohtimaan jo työnikin kautta näitä sosiaalipalveluita ja esimerkiksi kehitysvammaisten työ- ja päivätoimintaa. Osa kehitysvammaisista käy toiminnassa joka arkipäivä. Ei siis ole yhdentekevää missä ja miten palvelua toteutetaan.

Sama toteutuu kuntouttavassa työtoiminnassa joskin maksimi on neljä päivää. Kuntouttava työtoiminta on lainsäädännöllisesti sosiaalipalvelu, mutta hyvin tiivis osa kunnallisia työllisyyspalveluita. Oikein ja tavoitteellisesti toteutettuna kuntouttavan työtoiminnan aikana päästään kasvattamaan tarvittavaa osaamista työllistymisen edistämiseksi. Tämänkin osalta päätökset tehdään jatkossa hyvinvointialueella.

On niin kovin paljon kysymyksiä ja niin vähän vastauksia.

Sinä päätät kuka asioistasi päättää. Ei ole vain TE on myös SO. Ja näiden lisäksi vielä PE eli pelastustoimi. Valtava osa meidän kaikkien elämää eilen, tänään, huomenna, ensi kuussa ja tulevaisuudessa.