Harmoniasta riitasointuihin

06.01.2022

Sote uudistus koskettaavaa mittavaa määrää työntekijöitä. Noin 200 000 työntekijää siirtyy uuden työnantajan palvelukseen . Liikkeen luovutus periaatteella yhdenkään työsuhteen ehtojen tai palkan ei pitäisi heikentyä, päinvastoin.

Palkka saadusta työstä puhuttaa pienipalkkaisia sote-työntekijöitä. Palkkojen harmosointia odottaa moni. Puheissa on, että kenekään palkka ei laske. Nousua on luvattu. Tähän on varattu rahaa, mutta liian vähän. Näin saimme mennä viikolla kuulla uutisissa. Harmonisointiin varattu aikakin tuntuu lipeävän useaan vuoteen.

Itselläni on hyvässä muistissa siirtymiseni Forssan kaupungin palveluksesta Fshkyn leipiin. Odotimme muutosta palkkaan, sitä ei tullut. Meille vastattiin, että koska on vain yksi lastenkoti ei ole vertailupohjaa. Sehän lämmitti ja motivoi.

Suurin osa nyt siirtyvistä työntekijöistä on perustyötä tekeviä henkilöitä. Heillä on eri työnimikkeitä, mutta heitä yhdistää pieni palkka. Lastenkodin ohjaajan palkka on noin 2300/ kk ja lisät päälle. Lähihoitajien vielä alempi. Sairaanhoitajalla vähän ohjaajan palkkaa enemmän. Työtä tehdään kuitenkin läpi vuoden ja vuorokauden jaksotyössä vanhusten, lasten , kehitysvammaisetn ja sairaiden kanssa. Työhön kuuluu väkivallan uhka, psykososiaalinen kuormitus, yötyön rasittavuus, vastuu jne. Oma ryhmänsä on erilaisissa tukipalveluissa hyvinvointialueilla siirtyvissä. Heidän palkkansa on usein alle 2000€/kk

Tällä hetkellä pinnalla on myös työvoiman saatavuus. Paljon on ollut esillä sosiaalityöntekijä pula. Heidän lisäkseen kentällä on paljon muitakin sekä sosiaali että terveys puolella. Sosiaalityöntekijöiden palkkoja on korjattu eri tavoin. On rekrytointilisää, vaativuuden arvioinnin kautta tullutta, sitouttamispalkkiota. Arjen työn tekijöiden palkoille tätä ei ole tehty. 

Viimeisen parin vuoden aikana on ollut selvästi huomattavissa miten vähän avoimiin paikkoihin haetaan. Työntekijät sijoittuvat nyt muualle kuin kuntapuolelle. Opiskelijat hekin vierastavat määrättyjä suuntautumisvaihtoehtoja. Tampereella tällä hetkellä opiskelevasta monimuoto sosionomi ryhmästä kaksi on valinnut lastensuojelun suuntautumisen. Jatkossa kilpailemme hyvinvointialuden kesken työntekijöistä. Palkka on yksi tekijä kilpailussa.