Asenteessa parantamisen varaa

27.05.2021

Taustaa: jälkiajatuksia vaalipaneelista, johon itsekin osallistuin.


Paluumuuttajat tervetuloa, muut eivät niinkään. Näinkin voisi forssa tvn vaalipanelin sisältöä summata.
Miten yhdistää etenkin maahanmuuton vastustaminen tai ainakin heihin epäluuloisesti suhtautuminen ja muuttotappion selättäminen sekä uusien yritysten ja työpaikkojen syntyminen? Kävi ilmi, että realistisesti ei mitenkään.

Maahanmuuton vastustaminen nyt on oma ongelmakenttänsä, jossa järkipuheella saati faktoilla ei ole ollut mitään sijaa enää vuosiin. Sen sijaan luulisi olevan jäljellä vielä sen verran varpaan kärki maan pinnalla, ettei ensisijaisesti panostettaisi yksinomaan paluumuuttoon.

Eipä sillä. Toivotan sydämeni pohjasta tervettuleeksi kaikki Tyykikylään palaavat, mutta suurimmaksi osaksi he ovat väkeä, joka tulee tänne viettämään eläkepäiviään. Aika nihkeät on eväät uusien yritysten ja työpaikkojen luomiseen, paitsi tietysti hoiva-alalla, mitä tietysti hidastaa hyvät julkiset palvelut ja tuleva sote, jota Kokoomus eritoden ehkä tästäkin syystä kovasti kritisoi.

Mutta ei se ennakkoluuloinen ja epäileväinen asenne tähän jää. Kun joku perustaa yrityksen, aletaan heti kyräillä ja veikata kuinka kauan se on pystyssä. Auta armias, jos tulee jostain muualta tai sattuu olemaan muuten vääränlainen tyyppi, niin on ihan oma tekemisensä murtautua "emmää ainakaan sinne mee" -asenteen läpi, mikä on niin syvälle juurtunut, ettei sitä edes hhuomaa.

Helppo on hakea syitä siihen, miksi Forssa ei kiinnosta kaikkialta muualta ja muista, vaikka suurin syistä on oman korvien välissä. Kun siis markkinoitte Forssaa korulausein ja mielikuvin, niin miettikääpä vakuuttaisiko ne teidät itsenne?

Minua ei tippaakaan huolestuta jos naapuriin muuttaisi maahanmuuttaja, toisesta kunnasta tuleva tai vähemmistön edustaja. Minua huolettaa se, että kaupungin painopistettä muutetaan kaavoituksella milloin mihinkin minkäkin idean perässä ja se että lähipalvelut keskitetään muualle. Näillä teoilla syödään hedelmät, joiden takia lukemattomat kuntalaiset ovat panostaneet mittavasti henkisesti ja taloudellisesti asuinalueensa puolesta. Samalla rikotaan luottamus päätöksentekoon, eikä sitä rakenneta nopeasti uudestaan.

Yhtäältä minua huolestuttaa se, että ostovoima näivettämällä tuhotaan edellytykset yrittämiseen ja kielteiset asenteet, joiden takia suunnataan ennemmin avoimempaan ympäristöön.