"Ainoa puolue"

04.01.2022

Luin aamulla (4.1.22) Johanna Häggmanin mielipidettä Forssan Lehdestä ja samalla kuuntelin radiosta YLEn lähetystä. Oma näkemykseni ja radiosta kuultu tieto, että aluevaaleissa lähipalveluita voimakkaimmin puolustavat Vasemmistoliitto ja Keskusta, joten ehdokas Häggmanin julistus "Keskusta on ainoa puolue, mikä ajaa kattavaa julkista palveluverkkoa" asettuu hieman outoon valoon.

Mielipidekirjoituksessaan Häggman vaatii: "jokaisessa kunnassa on vähintään yksi sosiaali- ja terveyspalveluasema". Vaatimus on hyvä, jos asiaa miettii vain Lounais-Hämeen nykyisten kuntien kannalta. Pitää muistaa, että kyseessä ovat koko Kanta-Hämettä koskeva vaali ja valittava valtuusto tekee päätöksiä koko aluetta koskien. Voisi ilkeästi kysyä: Onko palveluverkko kattava jos Hämeenlinnassa on yksi terveyspalveluasema, mutta sen liitoskunnissa ei ainoatakaan?

Kirjoituksessa todetaan aiheellisesti, että kuntien budjeteista häviää 60%, mikä Lounais-Hämeen osalta tarkoittaa vääjämättä sitä, että jossakin vaiheessa täällä on keskusteltava siitä, haluttiinpa sitä tai ei, tarvitaanko meillä viisi erillistä kuntaa. Jos päädymme yhdistämään kuntia, niin riittäisikö silloinkin, että " jokaisessa kunnassa on vähintään yksi sosiaali- ja terveyspalveluasema"?

Ymmärrän, että Häggman on aidosti huolestunut lähipalveluista, mutta asian edistämiseksi olisi syytä selventää, mitä lähipalveluilla tarkoittaa eikä pidä virheellisesti korostaa omaa näkemystään ainoana lähipalveluiden puolustajana.

Nykyistä oppositiota arvostellessaan hän on aivan oikeassa erityisesti lainatessaan Petteri Orpoa, joka toteaa: "Alueelle rakennetaan sellainen palveluverkko, mihin rahat riittävät". Kokoomus lupaa olla pienen ihmisen puolella, mutta profiloituu mielellään "tarkan markan" puolueeksi ja voi vain kuvitella kuinka monta terveysasemaa meillä tulee olemaan, kun katsotaan "mihin rahat riittävät"

Olen samaa mieltä Häggmanin kanssa siitä, että kyseessä on linjavaali. Nyt päätetään siitä, että onko tärkeämpää huolehtia ihmisistä kuin rahasta. Jotta rahat saataisiin riittämään, niin muistuttaisin Kokoomuksen aluevaaliehdokkaan Juha Koskelaisen asiallisesta toteamuksesta mielipidekirjoituksessa (FL 30.1.21) :"Suomessa julkinen sektori kustantaa terveydenhuoltomenoista selvästi vähemmän kuin muissa pohjoismaissa." Tuohon toteamukseen vedoten, voisimme yhteisesti vaatia valtiovaltaa korottamaan terveydenhuoltomenomme rahoituksen pohjoismaiselle tasolle.

Meidän tulee pitää huolta ihmisistä aina synnytyksestä saattohoitoon ja nyt meillä on ainutkertainen mahdollisuus päättää miten sen toteutamme.